Miješano i masno tijesto

Temeljni sastojci za miješano i masno tijesto su masnoća (maslac ili margarin), šećer, jaja i brašno. Brašno za miješano tijesto se može zamijeniti škrobnim brašnom Samo po sebi je razumljivo da za finije kolače od ovakvog tijesta nisu dovoljni samo nabrojeni temeljni sastojci. U svakom receptu na našim stranicama pronaći ćete i dodatne sastojkemiješano tijesto

Miješano tijesto s praškom za pecivo

U ovim je kolačima količina brašna u odnosu na masnoću i šećer velika, pa se mora dodati prašak za pecivo da bi kolač postao rahliji.

Sastojci za kalup za naduvak promjera 22 cm:

 1.  25 dag maslaca
 2.  25 dag šećera
 3.  4 jaja
 4. 1/16 l mlijeka
 5.  1 vanilin-šećer
 6.  malo soli
 7.  30 dag brašna
 8.  20 dag škrobnog brašna
 9.  1 prašak za pecivo
 • Za kalup: maslac i mrvice
 • Upute za rad:
 • Priredite sve navedene sastojke: krute točno izvažite, a tekućine izmjerite ili, ako treba, izvažite. Prije upotrebe brašno uvijek prosijte da budete sigurni kako u njemu nema prljavštine ili grudica; u ovom slučaju, sa brašnom prosijte škrobno brašno i prašak za pecivo, da se ti sastojci dobro pomiješajte.
 • Maslac ili margarin, jaja i mlijeko dovoljno rano izvadite iz hladionika, da bi prije početka rada bili sobne temperature. Prehladni se sastojci neće povezati u tijesto, pa će ono izgledati rupičasto.
 • Maslac ili margarin moraju prije upotrebe biti skroz mekani. Ubrzat ćete njihovo zagrijavanje ako hladnu masnoću narežete na male komadiće.
 • Zahtijeva li recept čvrst snijeg od bjelanjaka, tada jaja odmah nakon vađenja iz hladionika podijelite na bjelanjke i žutanjke. Razbijte svako jaje u posebnu šalicu da biste provjerili je li svježe, pa vam se neće dogoditi da pokvarenim jajetom uništite cijelu pripremljenu smjesu. Žutanjke ostavite na sobnoj temperaturi. Bjelanjke je najbolje odmah istući žicom za snijeg ili električnom mješalicom. Polovicu količine šećera polagano umiješajte u snijeg, neprekidno ga lupajući da očvrsne. Mora biti tako čvrst da prerez noža ostavlja oštre granice. Istučeni snijeg od bjelanjaka stavite do upotrebe u hladionik.
 • Za vrijeme dok se hladni sastojci griju na sobnu temperaturu, prema uputama u receptu namastite lim ili kalup, pospite ga mrvicama ili obložite pergamentom. Istodobno pripremite i sve pomoćne kuhinjske naprave.
  Unaprijed možete prirediti i slijedeće sastojke: istisnuti sok od naranče ili limuna, naribati koricu od naranče ili limuna*! nasjeckati ili samljeti orahe, oprati grožđice toplom vodom, pustiti ih da se osuše i uvaljati u brašno.
 • Zagrijte pećnicu na temperaturu naznačenu u receptu, pa rešetku za pečenje postavite na naznačenu prečku.
 • Preostalu količinu šećera uspite u posudu za miješanje zajedno s omekšanom masnoćom, pa pomiješajte kuhačom, električnom mješalicom ili kuhinjskim mikserom da dobijete glatku kremastu smjesu. U nju umiješajte jedno za drugim jaja ili žutnjake, ovisno o receptu. Sljedeće jaje ili jaja dodajte tek kad je prethodno dobro pomiješano u tijesto.

 

 • Ako su jaja prehladna ili ih dodajete cijela, smjesa od mas­noće i šećera može postati pretekuća. Tada nakon svakog jajeta dodajte žlicu brašna. Ako se tijesto i dalje ne povezuje nego ostaje krupičasto, stavite posudu za miješanje u toplu kupku i dalje miješajte. Masnoća će se na toplini razmekšati i s jajima lakše povezati u glatku kremastu smjesu.
 • Ako se prema receptu, kao u ovom slučaju, osim jaja tijestu dodaje i tekućina, umiješajte je uvijek poslije jaja, nakon što ste tijestu dodali po jednu žlicu brašna. Ukoliko ostane i dalje nepovezano i krupičasto, opet vam može pomoći topla vodena kupelj.
 • Treba li prema receptu staviti neke začine, na primjer vanilin-šećer, sol, naribanu limunovu koricu, vaniliju, rum ili nešto slično, to sada umiješajte u tijesto.
 • Cijeli snijeg od bjelanjaka preselite na vrh tijesta pa ga poste­peno umiješajte uz pomoć kuhače — ni u kom slučaju električ­nom mješalicom, jer bi ona uništila mjehuriće zraka u snijegu i kolač ne bi bio rahao.
 • Kao posljednji sastojak tijestu umiješat ćete brašno kojemu ste dodali, dok ste ga sijali, škrobno brašno i prašak za pecivo. Ako masno tijesto pripremate bez snijega od bjelanjaka, u ovoj posljednjoj fazi rada možete umjesto kuhače upotrijebiti elek­tričnu miješalicu da u nekoliko okretaja poveže tijesto s braš­nom. Kad je snijeg od bjelanjaka već u tijestu, morat ćete dalje vrlo oprezno miješati kuhačom.
 • Predviđa li se za kolač sušeno voće (gožđice, orahe, ušeće­rene narančine ili limunove korice), najprije ih pomiješajte s brašnom, pa zajedno umiješajte u tijesto. Na taj ćete način spriječiti da voće za vrijeme pečenja padne na dno kolača.
 • Tijesto prebacite u pripremljeni lim ili kalup, posudu pažljivo postružite plastičnom strugalicom da ne ostane tijesta, pa poravnajte površinu kolača.
 • Stavite kolač u zagrijanu pećnicu. Prvih 15-20 minuta nemojte otvarati vrata pećnice (ukoliko u receptu nije izričito navedeno neko drugo vrijeme). Nakon otprilike 2/3vremena predviđenog za pečenje provjerite je li površina kolača potam- njela. Ako jest, pokrijte kolač dvostrukim slojem pergamenta da površina ne bi pregorjela.
 • Potkraj vremena predviđenog za pečenje provjerite štapićem  je li kolač skroz pečen; ako je potrebno, pecite ga još nekoliko minuta.
 • Ukoliko je kolač zaista pečen, ali je po površini presvijetao, povisite temperaturu u pećnici za 20°, preselite kolač za jednu prečku više i pecite daljnjih 5—10 minuta; pri tome, dakako, pazite da površina kolača previše ne potamni.
 • Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga desetak minuta da se u kalupu hladi, zatim ga preselite na rešetku da se dokraja ohladi. Ovisno o receptu, ohlađeni ili još topli kolač pošećerite, pre­lijte ocaklinom ili ukrasite .

Masno tijesto bez praška za pecivo

Prašak za pecivo neće biti potreban ako ukupna težina masnoće i šećera s količinom brašna nije preteška. U tom slučaju će jaja sama imati dovoljno snage da podignu tijesto u odnosu na mas­noću i šećer.

Sastojci za kalup za naduvak promjera 22 cm:

20 dag maslaca ■ 18 dag šećera ■ 6 jaja ■ 30 dag brašna ■ 2—3 žlice mlijeka

Ovisno o receptu, mogu se dodati začinski sastojci i više teku­ćine.

Upute za rad:

 • Upute za rad su potpuno iste kao i za izradu masnog tijesta s praškom za pecivo. Mala promjena: u ovom slučaju obavezno podijelite jaja na žutanjke i bjelanjke, pa čvrst snijeg od bjela­njaka pomiješajte u tijesto.

Savjeti

 • Miješano – masno tijesto nikada ne smije biti ni previše rijetko ni prečvrsto. Prave je čvrstoće ako sa žlice teče u gustom nepre­kinutom mlazu.
 • Kada je svo brašno dobro promiješano, prestanite miješati. U protivnom, tijesto može postati suviše tekuće.
 • Želite li da kod mramornog kolača jedan dio tijesta ostane svijetao, a drugi postane taman, dodajte u polovicu tijesta prema uputama u receptu, kakao i još šećera. U kalup ulijte najprije svijetlo, pa preko njega tamno tijesto, zatim vilicom ili drškom kuhače spiralno pomiješajte oba tijesta.
 • Ohlađeni kolač od masnoga miješanog tijesta, pečen u okru­glom ili dugoljastom kalupu, možete jednom ili dva puta vodo­ravno prorezati i nadjenuti kremom (kao što je to, na primjer, kod Frankfurtskog vijenca, recept na 196. stranici).
 • Masno miješano tijesto možete uliti u okrugli lim, pa na sirovo poslagati trešnje, ogrozde, narezane jabuke, komadiće rabarbare ili neko drugo voće. Za vrijeme pečenja voće će potonuti u tijesto .
 

Odgovori

Sitemap