Schillerovi kolači na slastičarski način

Schillerovi-uvojci-na-slasticarski-nacinSastojci za 8 kolača savitaka:

30 dag lisnatog tijesta duboko smrznutoga ili načinjenog kod kuće ,

1  žutanjka,

1  žlica mlijeka,

4  dag badema nftnezanih na li­stiće,

1  žlice šećera u prahu,

15  dag jagoda,

2   žlice šećera,

1/2 l slatkog vrhnja,

1  omot vanilin šećera,

Svaki komad ima otprilike 1300 džula/310 kalorija

Schillerovi kolači na slastičarski način se peku na slijedeći način: potrebni su vam posebni kalupčići nalik fišecima. Duboko smrznuto lisnato tije­sto izvadite iz omota i pustite 30—60 minuta da se odmrzava. Stavite ga na ravnu pobrašnjenu površinu i razvaljajte u če­tverokut 30 x 16 cm. Koluti­ćem za rezanje tijesta narežite osam traka širokih dva centi­metra. Pustite ih da stoje 15 minuta. Zagrijte pećnicu na 220°. Kalupiće u obliku fišeka isperite hladnom vodom. Smi­ješajte žutanjak sa mlijekom, pa tom mješavinom premažite jedan dugački rub trake od ti­jesta. Namatajte trake oko kalupića i to od tanjeg kraja prema debljem tako da rub namazan žutanjkom legne po­la centimetra iznad donjeg na­voja tijesta. Sve rubove dobro pritisnite. Preostalim žutanj­kom namažite cijelo tijesto, pa četiri svitka pospite listići­ma badema. Schillerovi kolači na slastičarski način se peku na drugoj prečki odozdo da postanu zlatnožuti.

Skinite ih vruće s kalupića i stavite na rešetku da se ohla­de. One bez badema pospite šećerom u prahu. Jagode spremljene za kolač ope­rite, pustite da se ocijede, od­stranite im drške, pa zdrobite u mikseru ili protisnite kroz sito. Pomiješajte ih sa šeće­rom. Istucite slatko vrhnje s vanilin-šećerom da bude čvr­sto. Polovicom napunite štr­caljku zvjezdolika završetka, pa ispunite pošećerene Schil­lerove uvojke. U drugu polo­vicu tučenoga slatkog vrhnja umiješajte zgnječene jagode pa to uštrcajte u svitke s bademima.

Ako nemate posebnih kalupića u obliku fiše­ka, a želite peći Schille­rove uvojke, sami na­pravite kalupiće za kolače od čvr­stog kartona, kojega presvucite aluminijskom folijom , Aluminijska folija je loš vodič topli­ne, pa zato produžite vrijeme pečenja kolača za dvije do tri minute. U tih ne­koliko posljednjih mi­nuta pečenja pokrijte Schillerove kolače per­gamentom, kako izvana ne bi postali pretamni, a da ipak budu skroz pečeni.

Schillerovi kolači na slastičarski način su spremni za posluživanje.
 

Komentari su zatvoreni

Sitemap